طراحی یک مدار هیدرولیک ساده که شامل یک محرک (جک سیلندر)؛ یک شیر فرمان و یک یونیت قدرت ساده است که خود شامل: پمپ، الکتروموتور، سوئیچ فشار و غیره است برای طراحی یک مدار ساده هیدرولیکی باید مراحل زیر را طی نماییم.
مهم ترین نکته در هیدرولیک فشار روغن است ابتدا باید نیروی مورد نیازی را که قرار است توسط جک تولید شود و سیستم هیدرولیکی ما را به کار اندازد (با توجه به کاربرد جک) تخمین زده یا محاسبه شود.
انتخاب فشار سیستم هیدرولیک؛ با توجه به فشار استاندارد در مدارهای هیدرولیک و همچنین فشار پمپ های هیدرولیک موجود در بازار و فشار کاری مورد نیاز انتخاب می شود و الته که همیشه قیمت یکی از پارامترهای اصلی در انتخاب هر کالا است.
انتخاب فشار روغن هیدرولیک که منجر به انتخاب پمپ، الکتروموتور، شیر،  لوله و اتصالات می شود باید به گونه ای باشد که سیستم در نهایت مقرون به صرفه و اقتصادی باشد. به طور کلی توصیه می شود که فشار باید کمتر از ۲۰۰ بار باشد. اگر چه سیستم های هیدرولیک فشار ۶۰۰ بار و حتی بالاتر هم دارند اما قیمت قطعات به طور تصاعدی از ۲۰۰ به بالاتر افزایش می یابد و تنها زمانی که مجبور به استفاده از فشارهای بالاتر هستید که مجبور به استفاده از فشارهای بالاتر هستید.
با اندازه گیری نیرو و فشار کاری سیستم، می توان قطر سیلندر (جک) را محاسبه کرد. قطر محاسبه شده باید برای اعداد قطر لوله های بدون درز و مهر شده موجود در بازار باشد به ویژه برای ساخت جک این فشار در نظر گرفته شود. طراحی سیلندر و قطر میله باید بر اساس نیروی سیلندر اعمال شده توسط میله محاسبه وطراحی شود. قطر میله باید به گونه ای محاسبه شود که در هنگام اعمال حداکثر نیرو از ضربه زدن به میله جلوگیری شود.
انتخاب و محاسبه پمپ: در طراحی مدارهای هیدرولیک صنعتی از سه نوع پمپ استفاده می شود:
الف) پمپ های پیستونی: عموماً برای فشارهای بالا استفاده می شوند و در نتیجه گران هستند.
ب) پمپ های دنده ای : این پمپ برای کاربردهای سطح پایین و ساده مورد استفاده قرار می گیرند با توجه به درگیری چرخ دنده ها در یک دیگر این نوع پمپ های هیدرولیک از رانمان پایین برخوردار هستند
ج) پمپ های دمنده: این نوع از پمپ ها که با نام پمپ پره ای نیز شناخته می شود داری سرعت دبی ثابت هستند و میتوان در مکان هایی که نیاز به سکوت و صدای تولیدی کمی هستیم از این نوع پمپ هیدرولیک استفاده نماییم.
این دو نوع آخر برای فشار کم و متوسط استفاده می شوند و در انواع مختلف و دبی های مختلف با قیمت مناسب در بازار موجود می باشند.
برای انتخاب پمپ باید علاوه بر فشار مورد نیاز، دبی پمپ نیز تخمین زده شود. جریان سیستم به جک هیدرولیک بستگی دارد. برای تخمین مصرف روغن جک، اندازه جلو و پشت جک را باید محاسبه شود. مجموع این دو عدد را در تعداد عملکرد جک در دقیقه ضرب واین عدد با استفاده از جک مشخص می شود. نتیجه یک لیتر در دقیقه و یا جریان یک پمپ است. اکنون فقط باید روشن شود که برای این فشار و دبی مناسب ترین پمپ را از بین سه نوع ذکر شده در بالا انتخاب شده است. ذکر این نکته ضروری است که معمولاً لازم است مشخصات انواع پمپ ها در زمینه های وسیعی با هم تداخل داشته باشند و پس از مشخصات فنی، در نهایت این قیمت است که منجر به انتخاب پمپ می شود.
لازم به ذکر است که محاسبه دبی در طراحی مدارات هیدرولیک بسیار مهم است زیرا اگر دبی کم باشد مدار سرعت مورد نیاز را براورده نمی کند و از طرفی اگر دبی بیش از حد باشد باعث گرم شدن روغن می شود که مشکلات زیاد دیگری را به همراه دارد.
محاسبه الکتروموتور: با توجه به مشخصات بدست آمده برای پمپ یعنی دبی و فشار می توان توان پمپ را محاسبه کرد. قدرت الکتروموتور از نظر تئوری با قدرت پمپ برابر است اما در عمل کمی بیشتر (۱۰% تا ۲۰%) در نظر گرفته می شود.
محاسبه سایز لوله و شیلنگ ها (قطر داخلی): یکی از مهم ترین قسمت های مدار هیدرولیک که تمام اجزا سیستم را به یک دیگر متصل می کند لوله ها و اتصالات هستند
اگر قطر لوله کمتر از اندازه مورد نیاز باشد، لوله به عنوان یک مشکل عمل می کند و فشار جریان را افزایش می دهد و در نتیجه سرعت سیستم کاهش می یابد. فشار اضافی به پمپ و الکتروموتور وارد می شود که در نتیجه استهلاک را افزایش می دهد و در آخر موجب مصرف انرژی بیشتر نیز می شود.
در دفترچه و هندبوک های هیدرولیک توصیه هایی برای سرعت روغن برای خطوط مختلف انتقال روغن مانند خطوط فشار. خطوط برگشت و خطوط تخلیه (با توجه به فشار سیستم) نوشته و جدول بندی شده است که با استفاده از این توصیه ها سرعت و همچنین دقت جریان و با یک محاسبه ساده، قطر داخلی لوله (یا شیلنگ) محاسبه می شود.
لوله های هیدرولیک بدون درز دارای قطرهای استاندارد هستند که باید قطر محاسبه شده آنها را با اندازه این لوله ها مطابقت دهیم. توصیه می شود که اگر اندازه محاسبه بین دو اندازه لوله یکی به دست آمد، یک لوله با اندازه بزرگتر استفاده گردد.
حجم یونیت قدرت: حجم روغن پاور پک 2 تا 3 برابر دبی پمپ بر حسب Lit/Min در نظر گرفته می شود و حجم کل یونیت قدرت 1 تا 15-1.3 برابر حجم روغن است.
شیرهای فرمان، کنترل فشار و کنترل جریان: این شیرها با توجه به فشار و دبی سیستم انتخاب می شوند. آنها در برندهای مختلف و از کشورهای مختلف عرضه می شوند و دارای طیف گسترده ای از قیمت ها هستند بدهی است هرچه شیر انتخابی از برندی نام آشنا و قیمت بالایی باشد دارای ضریب قابلیت اطمینان بالاتری هم می باشد که باید با توجه به طراحی برند و قیمت انتخابی به صرفه و خریداری شود.
نکته مهم دیگری که در انتخاب شیر باید به آن توجه کرد نحوه نصب شیر است که باید قبل از خرید مشخص شود از جمله اندازه بیرونی مکان های پیچ شده روی بدنه و حالت افقی و عمودی نصب است.
با در نظر گرفتن تمامی این محاسبات، مشخصات قطعات مشخص شده و سپس امکان خرید و بستن مدار هیدرولیک وجود دارد. اگرچه این نکات به یک مدار هیدرولیکی ساده مربوط می شود، اما می توان آن را به اصول کلی یا حتی مدارهای پیچیده تعمیم داد.
شرکت صنعت سازان کوشا آفرین با نزدیک به یک دهه فعالیت هیدرولیک و الکتریک توانسته است کلیه سیستم ها و مدارهای هیدرولیک مورد نیاز را برای انواع دستگاه و ماشین آلات از جمله دایکست با تناژ بالا طراحی و اجرا نماید. شرکت صنعت سازان همواره آماده مشاوره به نیازهای الکتریکی و هیدرولیکی شما هستند